2014 augusztusi hírlevél

A nyárnak lassan vége: a melanoma miatti aggodalomnak is?

 
Nyár van, akár élvezzük a napfürdőzést, akár inkább az árnyékos hűsölést választjuk, néhány dologról nem szabad megfeledkeznünk. A káros UV sugarakat nehéz elkerülni.
 
A nyaralásból hazaérve sokféle változás megjelenhet bőrünkön. A nyár emlékeit nem csak barnulásként, hanem új anyajegyek formájában is észlelhetjük. Ne feledjük, hogy a kezdődő melanoma, pont úgy néz ki, mint egy anyajegy, ezért különösen fontos, hogy ha új anyajegyet vagy változást észlelünk a már meglévő anyajegyeinken, ne habozzunk! Mutassuk meg egy szakembernek.
 
Néhány intő jel, amire figyelni kell:
 

  • Megváltozik anyajegyünk:
    1. felszínszíne
    2. mérete
    3. formája
    4. színe

 

  • Viszket vagy vérzik (késői jel)

 

A bőr negyedévenkénti rendszeres és alapos otthoni önvizsgálata fontos ahhoz, hogy pontosan nyomon követhessük bőrképleteinket: van-e bármi változás a meglévőkön vagy jelent-e meg új anyajegy? Ha bármi szokatlan, kóros elváltozást észlelünk, késlekedés nélkül forduljunk bőrgyógyászhoz vizsgálatra.
 
Sokszor azonban szabad szemmel szinte észrevehetetlenek a változások, vagy úgy gondoljuk, minket nem fenyeget ez a veszély.
 
Egyik volt kolléganőnk is ezt hitte, de tévedett. Alább az ő történetét olvashatják:

 

Velem is megtörtént

 
„J. Noémi, 26 éves fiatal, pörgős, szingli lány vagyok, Tatabányán születtem és 4 éve már Budapesten lakom. Több évnyi multinacionális környezetben szerzett tapasztalat után, jelenleg egy szállítmányozó cégnél vagyok értékesítési vezető.
 
Mikor találkoztam először ezzel a szóval, hogy melanoma?
 
2010: Főiskolai diplomámat megszerezve lehetőséget kaptam a MelanomaMobil csapatánál marketing szakterületen elhelyezkedni. Sok-sok pácienssel tartottam a kapcsolatot, több ezer emberhez juttattuk el az üzenetünket: “a szűrés életet menthet”.
 
Soha nem gondoltam volna, hogy ez velem is megtörténhet…
 
2014: megtörtént…
 
Tisztán emlékszem arra a pillanatra, mikor a kontrollvizsgálatom leletét olvastam, benne az állt: megelőző célú eltávolítás. Gondolkodtam, bár a MelanomaMobil-os tapasztalataimból kiindulva, nem halogattam a műtétet…. Utána 9 napra egy váratlan telefonhívás fogadott a munkahelyemen, bevallom őszintén ott rögtön összeomlottam… Sosem gondoltam volna, hogy egy ártalmatlannak tűnő anyajegy képes lenne elvenni az ÉN életemet is…
 
Diagnosztizálásom után…”Clark 2 melanoma Breslow 0,23 mm”
 
Megtanultam, hogy mindent le tudok győzni, a félelmeimet és a betegséget egyaránt. A családom az életem, na meg a barátok nélkül nehéz lett volna ezt az időszakot átvészelni… Jókor jó helyen voltam, jó emberekkel és most büszkén viselem a műteteim nyomait.
 
Tanács, amit adhatok a 20as éveiben járó fiataloknak (IS): 
 
Ne dugjátok homokba a fejeteket, sajnos egyre több fiatal hal meg ebben a daganatos betegségben. Ez nem CSAK egy bőrrák… Ez egy nagyon komoly betegség, amely gyorsan elterjed, aztán elveszi az életed… Mindig kell szakítanunk magunkra annyi időt, hogy kivizsgáltassuk magunkat egy évben legalább egyszer tetőtől talpig, mert itt vagyok rá én az élő példa, hogy ott is lehet baj, amit mi nem is gondolnánk.
 
Köszönöm!
 
Ezúton szeretnék újból köszönetet mondani mindazoknak, akik aggódtak és szorítottak nekem, a családomnak, édesanyámnak, édesapámnak, testveremnek,hogy támogatnak és szeretnek. Köszönöm a MelanomaMobil profi orvosi csapatának a figyelmes vizsgálatokat, Dr. Doleviczényi Zoltánnak, a szakszerű műtéti ellátásért, Miczki Marikának, aki műtősnőként az egész kezelésem alatt mindvégig mellettem volt. Főnökömnek-, Attilának, hogy próbaidőm alatt is  teljes mértékben segíti gyógyulásomat.”
 
Jelentkezzen be most online!