Hogyan vegyük észre még idejében az alattomosan gyilkoló kórt?

 

A bőrráknak két szélsőséges véglete van: az egyik ’jóindulatú’ míg a másik rendkívül agresszív. A ’jóindulatú’ bőrrákkal évekig el lehet élni bármilyen komolyabb következmény nélkül, míg a melanoma már 1-2 év leforgása alatt halálhoz vezethet.

 

A melanoma a bőr legfelső rétegében található festéktermelő sejtek (melanocyták) rosszindulatú daganata. Mivel a bőr legfelsőbb rétegében nincsenek sem vér- sem nyirokerek, amíg a melanoma ebből a rétegből nem terjed tovább, addig nem is tud áttétet képezni más testrészekbe. Ezért fontos a melanoma korai felismerése és eltávolítása.

 

 

Sajnos mivel a korai stádiumú melanoma kinézetre egy békés anyajegyhez hasonlít, azzal teljes mértékben összetéveszthető, ezért nagyon nehéz a felismerése.

Éppen ezért életmentő lehet az anyajegyek rendszeres és alapos szűrővizsgálata.

 

A bőrrák szűrés életet menthet, bizonyítékul, íme, néhány eset az elmúlt időszakból, ahol a melanoma felismerése szabad szemmel lehetetlen volt.

Az, hogy ilyen korai állapotában tudtuk diagnosztizálni a melanomát az a saját összehasonlító technológiánknak köszönhető, ami a helyszíni vizsgálatokat követően a kiértékelő központunkban kerül elvégzésre. Az egyedülálló módszerünk sikerének titka az, hogy teljes bőrtérképet készítünk és minden anyajegyet egyesével megvizsgálunk, összehasonlítjuk azt a korábbi állapotával is.

Ha valaki csak a gyanús anyajegyekre koncentrál csupán, akkor könnyen elnézhet egy kialakulóban lévő, korai melanomát.

 

 

Az első egy 43 éves nő esete, aki 2009 óta jár hozzánk ellenőriztetni az anyajegyeit. Bár a páciens melanoma rizikója alacsony, mégis a negyedik szűrése után, az összehasonlító elemzésnek köszönhetően felismertük a melanomát, még a korai (in situ) stádiumában volt. A páciens sem gyanakodott és a vizsgálatot végző szűrőorvos sem tudta diagnosztizálni ebben a korai stádiumában.

 

 

A második egy 46 éves férfi esete, aki 2007 óta jár hozzánk szűrésre. Ő is alacsony melanoma rizikójú páciens: összesen 5 db anyajeggyel a bőrén. A legutóbbi, 2014 januárjában történt szűrésén felismertük a változást az egyik anyajegyében, amit a szövettan melanomaként igazolt. Ebben az esetben sem gyanakodott előzetesen a páciens, és a helyszíni szűrés során az orvos sem vette észre.

 


 

A következő egy 36 éves női páciens esete, aki átlagos bőrrák rizikóval rendelkezik, 2008 óta jár hozzánk szűrésre. A legutóbbi, most decemberben végzett szűrés alkalmával is csak a speciális az összehasonlító elemzésünk segítségével tudtuk diagnosztizálni a melanomáját. Sem a páciens nem észlelte az elváltozást, sem a vizsgálatot végző szűrőorvos nem tudta e korai stádiumában azt észrevenni – a szövettani diagnózis szerinti Clark II, Breslow 0,252 stádiumú melanomája volt.

 


 

Végezetül egy 42 éves női páciens érdekes esete: 2013 januárjában érkezett az első alkalommal anyajegyszűrésre rendelőnkbe. A bal combján lévő anyajegyét annak szabálytalansága miatt eltávolításra javasoltuk, de ő ezt akkor nem vette komolyan. 2014 januárjában visszajött az összehasonlító kontroll vizsgálatra, ahol észleltük a változást, ami a melanoma diagnózisát tovább erősíti. Az eredmény Calrk II, Breslow 0,25mm, ugyan nem a legkorábbi stádium, de még mindig idejében történt a beavatkozás.

 

 

Jelentkezzen be most szűrővizsgálatra!
 
Online bejelentkezés