„Ez már érdekesebb”- mondta a doktornő

Tamás évek óta visszatérő páciensünk. Húszas éveiben még nem figyelt a fényvédelemre, nem is volt számára ismert, hogy a leégések mennyire károsak lehetnek. Az idő múlásával azonban egyre többet hallott a melanomáról, megtudta, hogy kialakulását a bőrt ért UV sugárzás provokálhatja, veszélyes és gyorsan áttétet képezhet. Mivel sok anyajegye van, e tudás már egyfajta elővigyázatosságra is intette, elkezdte jobban védeni a bőrét, és néhány évvel ezelőtt a MelanomaMobil® részletes bőrtérképes anyajegyszűrésére is eljött.

 

Észrevette, hogy anyajegyei változnak, növekednek, újak jelennek meg, de nagy számuk miatt konkrétan nem tudta volna megmondani, hogy melyikkel mi történt. Ezért is szimpatizált módszerünkkel, mikor megértette a lényegét.

 

Az utóbbi 3 szűrés során az egyik, jobb combján lévő anyajegy eltávolítását javasoltuk, mert gyanúsnak ítéltük. A kimetszés azonban csak a közelmúltban történt meg (Tamás meg akarta vele várni nyugdíjba menetelét). Szerencséjére a szövettani vizsgálat még korai stádiumú, ún. in situ melanomát igazolt.

Így utólag elmondta, hogy a helyszíni vizsgálatot végző orvos szavai még most is visszhangoznak fülében: „Ez már érdekesebb”- mondta a doktornő a kicsi, számára jelentéktelennek tűnő anyajegyre, melyről nem is gondolta volna, hogy tényleg baj lehet vele.

 

fdfdfdf

A képeken Tamás jobb combján lévő anyajegyének változása látható. Baloldalon a korábbi, jobboldalon a kontroll vizsgálat során készült felvételek tekinthetők meg az anyajegyről.

 

Az eset megmutatja, hogy mennyire fontosak a szűrések, hiszen legnagyobb eséllyel így lehet még korai stádiumban elcsípni a melanomát. Halogatni azonban nem érdemes egy javasolt anyajegy kimetszését. A melanoma viselkedése kiszámíthatatlan, nem tudhatjuk, mikor kezd gyors terjedésbe, és ha életünk a tét, nem bízhatjuk a szerencsére.