Ha változik anyajegyünk, ne késlekedjünk!

Dóra, 33 éves páciensünk, kolléganője ajánlására választott minket, mivel ő elmesélte, hogy mennyire flottul és gyorsan zajlott le szűrése, milyen részletes és személyre szabott leletet kapott, és milyen jó helyre irányították tovább az eltávolításra.
 
A vizsgálatot megelőzően Dóra arra az elhatározásra jutott, hogy szeretne megszabadulni a nagy és kiálló anyajegyeitől, így úgy érezte, a mi vizsgálatunk az, melynek leletével nyugodt szívvel tudna ebbe belevágni. Egyik bal vállán található anyajegye elmondása szerint szemmel láthatóan változott az utóbbi hónapokban, de kis mérete és abszolút nem zavaró megjelenése még így sem okozott különösebb feltűnést. A szakvéleményünk szerint melanoma gyanús anyajegy eltávolításának szükségessége az eredmény kézhezvétele után vált számára egyértelművé.

Javaslatunknak megfelelően elvégeztette a beavatkozást, és a szövettan igazolta a gyanút, az eredmény Clark II-es stádiumú melanoma lett. A pozitív eredmény miatt egy újabb kimetszést, reoperációt kellett elvégezni, melynek eredménye a kiegészítő vizsgálatokkal együtt már negatív lett.
 
Dóra esete jól példázza, mennyire fontos, hogy ha változást észlelünk az anyajegyeinken, minél előbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen az időben elvégeztetett kimetszés akár életet is menthet.