Anyajegy – bővebben

Még a legjobb orvosi tankönyvekben sem lehet világos definíciót találni arra, hogy mi a pigmentált anyajegy, így nem csoda, hogy sokan sokféleképpen hívják a bőrön található néha zavaró, néha szexepil növedékeket. Legtöbben szemölcsnek nevezik, pedig azokhoz semmi közük, lévén a szemölcs vírusos eredetű, fertőző elváltozás.

 

Tízből kilenc személynek van anyajegye. Mégis, mi a pigmentált anyajegy (naevus pigmentosus)? Az embrionális életünkben, annak is az elején idegrendszeri eredetű sejtek kelnek vándorútra és jutnak el egészen a bőrig, hogy ott később, mint pigmenttermelő sejtek (melanocyták), vendégmunkásként dolgozzanak. Tehát a normális az, amikor a bőr felső részében, a hámban ezek a sejtek egyenletesen eloszlanak és a bőr normál színét adják.

 

Anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek. Egyik lehetőség az, hogy ezek a vándorló pigmentsejtek bizonyos helyeken abnormális módon csoportokba verődnek, létrehozva egy barna növedéket. Másik lehetőség, amikor például UV-károsodás következtében a normál pigmenttermelő sejtek elkezdenek szaporodni, szintén létrehozva az anyajegyként ismert elváltozásokat.

 

Anyajegyek egyetlen jelentősége

Összetéveszthetőek egy kezdődő melanomával, illetve számukból és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú daganat kialakulásának valószínűségére: minél több valakinek az anyajegye és köztük minél több a szabálytalan, annál nagyobb az esély, hogy akár valamelyik anyajegy talaján, akár az ép bőrön melanoma alakuljon ki. Éppen az anyajegyeknek az idegrendszeri eredete magyarázza a melanomának a bőrráktól eltérő szokatlanul agresszív természetét.

 

A pigmentált anyajegyeknek nagyon sok fajtája és osztályozása van, most csak néhány gyakori lehetőséget említek meg:

 

  • atípusos anyajegy: szabálytalan, a megszokottnál nagyobb, a barna több árnyalatát mutató anyajegy (gyakran tükörtojás alakú). Növeli a melanoma kialakulásának a kockázatát.
  • Sutton anyajegy (halo naevus): olyan anyajegy, mely körül fehér udvar alakult ki. Ez a jelenség annak a következménye, hogy a feltehetőleg sérült anyajegy ellen a saját immunrendszer akcióba lépett, elkezdte elpusztítani azt és ennek a folyamatnak az anyajegy körül lévő pigmentsejtek is áldozatul estek. Ez az anyajegy teljesen eltűnhet (regresszió), viszont melanoma kialakulásának veszélye nem áll fenn.
  • kék anyajegy: feltűnően kék színű anyajegy, melynek színét az adja, hogy a pigmentsejtek a bőr mélyebb rétegében találhatók.

 

Az anyajegyekkel kapcsolatos tévhitek közül kettőt emelnék ki. A veszélyesebb tévhit a ’jobb hozzá nem nyúlni, megbolygatni’. Ez a hiedelem késlelteti az orvoshoz fordulást akkor, amikor egy anyajegy megváltozik és esetleg elindul egy melanoma növekedése, pedig ilyenkor minden perc számít. Kevésbé veszélyes, legfeljebb kedvezőtlen eredményhez vezet az a tévhit, miszerint minden anyajegyet el kell távolítani, hogy biztosan megelőzzük a melanóma kialakulását. Tekintettel arra, hogy a melanoma az ép bőrről is kialakulhat, így az anyajegyek eltávolítása nem jelent végleges megoldást.

 

Anyajegyek elhelyezkedhetnek rejtett lokalizációkban is, ahol nehezen láthatók, esetleges változásaik nehezen követhetők. Ilyen területek lehetnek a hajas fejbőr, gáttájék vagy a köldök. Ezen anyajegyeknél már sokkal kisebb szabálytalanság esetén is mérlegelendő a megelőző célú eltávolítás.

 

Önvizsgálat

Az anyajegyekkel kapcsolatban – legyen az bárhol és bármilyen régi – az esetleges változások észlelése a legfontosabb tényező. Ennek egyik módja az önvizsgálat. Gyakorisága attól függ, hogy kinek mennyi anyajegye van és köztük mennyi a szabálytalan. Sok szabálytalan anyajegy esetén egy tükör előtti vizit akár havonta is indokolt lehet. Az önvizsgálat hátránya, hogy aki végzi, laikus személy és pontosan nem tudja, hogy mit is kéne észrevennie, illetve több olyan sajnálatos esetünk is van, amikor a melanoma tudatos önvizsgálatot végző páciensünkön alakult ki úgy, hogy nem vette észre azt.

 

A változások észlelésének legprofesszionálisabb módja, amit mi a Melanomamobilnál is végzünk, az a részletes bőrtérkép készítése minden anyajegyet magába foglalóan. A vizsgálat pillanatában még nem lehet tudni, hogy később melyik anyajegy talaján indulhat ki esetleg melanoma, így a változások észleléséhez minden információra szükség van. Ennek a precíz és egyedülálló technológiának köszönhetjük, hogy többek közöttHenriettnek és Rékának a bőrén észleltük az alig néhány milliméteres eltérést, mely a szövettan alapján végül melanomának bizonyult.

 

Az összehasonlító kontroll vizsgálatok során sokszor tapasztaljuk, hogy a páciensek nem észlelik a változásokat saját bőrükön. Aki változást említ, ott ritkán találunk tényleges eltérést a jelenlegi és a korábbi felvételek részletes áttanulmányozása során. Ugyanakkor a változásokat és köztük a fenti két kiemelt esetet is olyan pácienseken véleményeztük, akik konkrét rákérdezésünkre elmondták, hogy nem észleltek semmilyen eltérést.

 

Szintén az anyajegyek számától függ – persze az alap bőrtípuson kívül –, hogy kinek mennyire kell komolyan vennie a fényvédelmet. Akinek sok anyajegye van, az egyszerűen nem járhat szoláriumba és a napon is gondoskodnia kell arról, hogy ruházattal vagy erős fényvédő krémekkel elfedje a bőrét. Mindenképpen kerülje a napégést!

 

Akinek van anyajegye – tízből kilencen – az életében mindenképpen jöjjön el professzionális szűrésre, hogy tisztába kerüljön önmagával, vagyis azzal, hogy a bőrén mi a helyzet, milyen életmódot kövessen és mennyire kell odafigyelnie erre a jövőben.

 


Bejelentkezem most