Anyajegy

Tízből kilenc személynek van anyajegye. De vajon tudjuk-e mik azok az anyajegyek? Hiszen a legjobb orvosi tankönyvekben sem lehet világos definíciót találni rá.

 
Anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek:

 

  • Egyik lehetőség az, hogy a pigmentsejtek bizonyos helyeken abnormális módon csoportokba verődnek, létrehozva egy barna növedéket.
  • Másik lehetőség, amikor például UV-károsodás következtében a normál pigmenttermelő sejtek elkezdenek szaporodni, szintén létrehozva az anyajegyként ismert elváltozásokat.

 

Az anyajegyek egyetlen jelentősége, hogy számukból és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú daganat kialakulásának valószínűségére: minél több valakinek az anyajegye és köztük minél több a szabálytalan, annál nagyobb az esély, hogy akár valamelyik anyajegy talaján, akár az ép bőrön melanoma alakuljon ki.

 

Az anyajegyekkel kapcsolatos tévhitek közül kettőt emelnénk ki:

  • A veszélyesebb tévhita ’jobb hozzá nem nyúlni, megbolygatni’. Ez a hiedelem késlelteti az orvoshoz fordulást akkor, amikor egy anyajegy megváltozik és esetleg elindul egy melanoma növekedése, pedig ilyenkor minden perc számít.
  • Kevésbé veszélyes, legfeljebb kedvezőtlen eredményhez vezet az a tévhit, miszerint ’minden anyajegyet el kell távolítani’, hogy biztosan megelőzzük a melanoma kialakulását. Tekintettel arra, hogy a melanoma az ép bőrön is kialakulhat, így az anyajegyek eltávolítása nem jelent végleges megoldást.

 

Az anyajegyekkel kapcsolatban – legyen az bárhol és bármilyen régi – az esetleges változások észlelése a legfontosabb tényező.

Ennek egyik módja az önvizsgálat, vagyis, hogy bőrünket bizonyos időközönként átvizsgáljuk, és az eltéréseket keressük.. Az önvizsgálat hátránya, hogy laikus személy végzi, aki nem tudja pontosan, hogy mit is kellene észrevennie.

A változások észlelésének másik, legprofesszionálisabb módja, amit mi a MelanomaMobilnál is végzünk, az a részletes bőrtérkép készítése minden anyajegyet magába foglalóan, és az összehasonlító kontroll vizsgálatok.

Mindenkinek, akinek van anyajegye (tehát nagyjából mindenkinek), már fiatal korától javasolt a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés, hogy tisztában legyen saját bőrtípusával, a bőrdaganat kialakulásának esélyével, illetve a megelőzés lehetőségeivel.

 


Bejelentkezem most Bővebb információkért kattintson ide