Mielőtt kimegy a napra

Szeressük: – de okosan a napot!
Mit kell tennünk mielőtt napra megyünk?

 
Ma már a napozás sem veszélytelen. Hamarosan beköszönt a strandszezon, mielőtt azonban kirajzanánk napfürdőzni, bölcs és életmentő elővigyázatosság ellenőriztetni anyajegyeinket.
 
Nagyon fontos, hogy otthon is rendszeres önvizsgálatot tartsunk, azonban a szakorvosi ellenőrzés akkor is ajánlott, ha mi magunk semmilyen gyanús elváltozást nem észlelünk, hiszen a melanoma kezdeti stádiumában aprócska méretével teljes mértékben összetéveszthető egy békés anyajeggyel. Sokan nem veszik komolyan a legelső jeleket, pedig ha időben elmegyünk orvoshoz, akkor akár teljesen gyógyítható a betegség, azonban ha elhanyagoljuk, akkor hamar áttétet képez.
 
Akkor érezhetjük magunkat igazán biztonságban, ha évente legalább  egyszer, de akár kétszer  is megjelenünk ezen a vizsgálaton, amitől egyáltalán nem kell tartanunk, hiszen teljesen fájdalommentes, és csupán néhány percet vesz igénybe.
 
Amennyiben a téli időszak alatt rendszeresen járt szoláriumba, feltétlenül tanácsos leellenőriztetni, minden rendben van-e bőrén, nem okozott-e bármilyen elváltozást, vagy akár új anyajegy megjelenését a mesterséges fény.
 
A melanoma kialakulásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb tévhit, hogy csak azokat érintheti, akiknek anyajegye van. Ám a szűrés azoknak is ajánlott, akiknek nincs anyajegyük, ugyanis a napsugarak hatására akár az ép bőrön is kialakulhat ez a veszélyes betegség.
 
Ennek ellenére a lakosság mindössze 20 %-a jár rendszeresen szűrővizsgálatokra, pedig egy 2011-ben készült statisztika szerint a 20 és 30 éves korosztályban a melanoma volt a vezető halálozási ok hazánkban.

 
Jelentkezzen be most online!