Napozzunk többet – vagy mégse?

 

A közelmúltban megjelent cikk alapján úgy tűnik, hogy a napozás összességében magasabb élettartammal párosulhat. A nap krónikus kerülése pedig annyival csökkenti a túlélést, mint a dohányzás. Az evidenca azonban gyenge, lehet, hogy eleve ez a következtetés is merész. Nem tudni még a kutatók szerint sem, hogy mi lehet ennek az oka.

napozas

 

Amit én tanácsolnék az olvasóknak jelenlegi legjobb megértésem szerint:

  • akinek jó a bőrtípusa, tehát nem ég le könnyen a napon, az bátrabban napozhat, de ott is javasolt az óvatosság
  • a folyamatos barna szín jobb, mint aki keveset van napon és csak időnként megy ki és akkor jól leég
  • akinek érzékeny a bőre, könnyen leég, az legyen nagyon óvatos, ne törekedjen a barna szín elérésére, használjon erős fényvédelmet, vagy kerülje a napot
  • akinek volt bőrrákja, különösen melanomája vagy ez előfordult a családjában, az legyen nagyon óvatos a napozással, leégéssel!
  • akinek sok anyajegye van, különösen szabálytalan alakúak, az is legyen nagyon óvatos a nappal, mindenáron kerülje a leégést
  • aki valamilyen okból immunszupresszáns kezelésben részesül, az is
  • aki bármilyen okból kerüli a napot, az feltétlen méresse meg a D-vitamin szintjét és ha alacsony, akkor feltétlen szedjen D-vitamin tablettát (1000 NE/nap)
  • a napsugárzás, független a bőrtípustól, károsítja a bőrt és masszívan elősegíti az öregedés folyamatát. A naptól védett bőr szép, makulátlan marad, míg a napnak kitett bőr beráncosodik, foltos lesz, tágult erek, hegek jelennek meg rajta (arc, fül, nyak, dekoltázs, kézhát, karok, lábszárak). Aki idős korában is szép bőrt szeretne, az kerülje a napot.

 

Azt is gondolom, hogy azok, akik többet tartózkodnak a szabadban sportosabbak is, mint azok, akik kerülik a napot. Véleményem szerint nem a nap kerülése okozza a rövidebb élettartamot, hanem az azzal járó egyéb tényezők összessége (testmozgás hiánya, friss levegő, pozitív élmények, stb.)

 

Dr. Horváth Béla,

bőrgyógyász szakorvos,

a MelanomaMobil alapítója