6 tévhit a bőrrák leghalálosabb típusáról, 2013. 07. 18., Medipress

Miközben a strandra igyekszünk, érdemes észben tartani a következő jó tanácsokat: a barnuló bőr is ki van téve a rák veszélyének, és a Nap ibolyántúli sugárzása elleni védelemként nem elég naponta csupán egyszer bekenni magunkat naptejjel.
 
A melanóma, a bőrrák leghalálosabb típusa, csak az Egyesült Államokban mintegy 9000 halálos áldozatot követel évente. Ez az arány az elmúlt harminc évben folyamatosan növekedett, és mára az egyik leggyakoribb daganattípussá vált a 30 éven aluliak, különösen a fiatal nők körében. Magyarországon évente körülbelül 1700 új esetet regisztrálnak. Bár a genetika fokozhatja az egyes emberekre leselkedő kockázatot, a bőrrák megelőzésének legjobb módja az, ha védőruházat viselésével, naptej használatával, és általában a túlzott napfénytől való tartózkodással csökkentjük a sugárzás behatását.
 
Az amerikai Melanóma Kutatási Szövetség a Stand Up to Cancer jótékonysági szervezet szakértőivel karöltve a következő tévhiteket próbálta eloszlatni a melanómával kapcsolatban:
 
1. tévhit: Ha a bőrünk nem ég le, hanem lebarnul, nem kaphatunk bőrrákot
Tény: A napfény behatásának bármilyen mértéke hozzájárulhat a rák kialakulásához. Még azokban is kialakulhat melanóma, akik általában nem égnek le.
 
2. tévhit: A szolárium biztonságos, mert nem igazi napfény
Tény: A szolárium semmivel sem biztonságosabb, mint a természetes napfény. A legtöbb szolárium UV-A sugarakat használ, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, és fokozhatják a melanóma kockázatát. Ráadásul UV-B sugarakat is alkalmaznak, amelyek a legtöbb leégésért felelősek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szoláriumot “emberi rákkeltőként” osztályozza.
 
3. tévhit: A Nap káros hatásai ellen elég naponta egyszer bekenni magunkat naptejjel
Tény: Naptejet naponta többször is kell használni, amikor napon vagyunk, különösen akkor, ha a verejték vagy a víz lemoshatja.
 
4. tévhit: A naptej megfelelő használatával megelőzhető a melanóma
Tény: Bár a naptej valóban segíthet a bőrrák megelőzésében, önmagában csak minimális védelmet nyújt. Emellett a napfény behatását is korlátozni kell, és védőruházatot is kell viselni.

 
5. tévhit: Ha egy folt már évek óta a bőrünkön van, de a mérete nem nőtt, nem lehet belőle melanóma
Tény: Sok melanóma korábbi foltokból vagy anyajegyekből alakul ki. Az orvosoknak minden anyajegyet vagy léziót meg kell vizsgálniuk, hogy nem mutatnak-e elváltozást. A sok anyajeggyel rendelkező személyeknek rendszeres melanómaszűrést érdemes végeztetniük bőrgyógyászukkal.
 
6. tévhit: Melanóma csak olyan testrészen alakulhat ki, amit a napfény ért
Tény: A melanóma bizonyos fajtái nem állnak összefüggésben a napfény behatásával, olyan váratlan helyeken is kialakulhatnak, mint a hüvely, a végbél, a szájüreg, a talp vagy a tenyér.