Ezt teszi a nap a bőrrel az autóüvegen keresztül, 2012. 06. 05.

Egy 69 éves teherautó-sofőr orvosi folyóiratban közzétett fényképe megdöbbentő módon illusztrálja, hogy milyen károsodást okozhat a túl sok napfény.
 
A New England Journal of Medicine (NEJM) című folyóiratban megjelent fotó jól mutatja, hogy milyen bőrkárosodásokat okozhat a napsugárzás. A kép különlegessége, hogy a már nyugdíjas férfi arcának csak egyik felén jelentkezett a károsodás, azon, amelyiket a napsugárzás érte vezetés közben.
 
“Teherautó-sofőr volt élete túlnyomó részében, és soha nem használt napvédelmet” – mondta el Jennifer Gordon, az amerikai Északnyugati Egyetem bőrgyógyásza, aki az esetről a NEJM-ben beszámolt.
 
A napfényből az ultraibolya-A (UVA) sugarak könnyedén áthatolnak az üvegen, sőt a könnyű, nyári öltözéken is – hívta fel rá a figyelmet Gordon.
 
Az UVA sugarak mélyen a bőrben okoznak károsodást, hatással vannak a kötőszövetre, a kollagénre és az elasztinra. “Innen ered öregítő hatása: a ráncok, különböző anyaglerakódások a bőrben” – magyarázta a szakember a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak.
 
A fényképen látható páciens azért kereste fel a bőrgyógyászt, mert elege lett belőle, hogy az unokái arról faggatták, mi baja az arca egyik felének. Bőrrák nem alakult ki a páciensnél, de mostantól rendszeresen vesz részt szűrésen.
 
Forrás: origo.hu