Napozás a bőrrák ellen?, 2013.05.06

Megdőlni látszik a tény, hogy a túlzott napozás biztosan bőrrákhoz vezet. A napsütésből származó D-vitamin rákmegelőző hatását 15 éve kutatják, sőt, egy amerikai patológus, Frank Apperly már 1941-ben azt állította, hogy a napsütésnek rákmegelőző szerepe van a szervezet működésében.
 

Az UVB sugárzás hatására, amely éppen a déli órákban a legerősebb, a szervezetünk D3 vitamint termel. A D-vitamin hiány pedig a kutatók szerint kimutatható összefüggésben van nem csak a melanóma, hanem egyéb rákok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztatarák) kialakulásával is. A több mint 200 ezer emberen elvégzett vizsgálatok egyik eredménye az volt, hogy a D-vitamin hiányosok 1,5-2-szer nagyobb arányban betegszenek meg rákban. A kutatás egy másik eredménye, hogy a nyáron diagnosztizált melanómások 30%-kal nagyobb arányban gyógyultak meg, mint télen megbetegedett társaik, a napsütésből szerzett D-vitamin hatására. Az is kiderült, hogy a lebarnult bőr kevesebb D-vitamint termel.
 
Persze a napsugárzásnak káros hatásai is vannak, és azok között, akik 15 éves koruk óta legalább tízszer csúnyán leégtek a napon, összefüggést is tudtak találni a melanóma kialakulásával kapcsolatban. Így továbba is érdemes ésszel kifeküdni a napra, és nem szénné égetni magunkat.
 
Természetesen akinek érzékeny a bőre, vagy sok anyajegye van, jobban vigyázzon. Ők magukhoz vehetik tabletta formájában is a csodavitamint, amelyből a tudósok szerint a korábban ajánlott napi bevitelnek a kétszeresét kell bevenni. Magyarországon csak 400 NE (Nemzetközi Egység) kiszerelésű tablettát lehet kapni. Egy átlagos felnőttnek a szakértő napi 1000-2000 NE bevitelt javasol a rákprevenció érdekénben.
 
A szkeptikus kutatók igyekeznek megcáfolni a D-vitamin és a rák kialakulásának összefüggéseit, így ez sem szentírás. Az arany középút pedig mindig beválik, szóval a legjobb, amit tehetünk, hogy napozzunk, de módjával. Abból baj nem lehet!
 
Forrás: superiorhirek.hu