Rosszabbak a melanómás fiatal férfiak túlélési esélyei, 2013. július 05

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a fiatal fehér férfiak sokkal nagyobb eséllyel lesznek melanóma áldozatai, mint a nők.
 
A mostani kutatás során a tudósok 26 ezer, 15 és 39 év közötti fehér amerikai adatait vizsgálták meg, akiket mind 1989 és 2009 között diagnosztizáltak az agresszív bőrráktípussal, és akiknek állapotát átlagosan hét és fél évig követték figyelemmel. A megfigyelési időszakban összesen 1600 melanómás páciens hunyt el. Bár a férfiak csak a betegek 40 százalékát tették ki, a halálesetek 63 százalékában voltak áldozatok. Miután más tényezőket is figyelembe vettek, a tudósok végül arra a következtetésre jutottak, hogy a férfiaknak összességében 55 százalékkal nagyobb az esélyük rá, hogy belehalnak a melanómába, mint a nőknek.
 
„További közegészségügyi intézkedések szükségesek, hogy a fiatal férfiak figyelmét felhívhassuk a melanóma veszélyeire – nyilatkozta dr. Christina Gamba, a Stanford Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa. – Ezek a nyugtalanító kutatási eredmények is nyilvánvalóvá tették a korai felismerést elősegítő intervenciós stratégiák fontosságát, valamint azt, hogy további kutatások szükségesek a nemek közti különbözőségek biológiai hátterének feltárásához.”
 
Az Egyesült Államok területén – és Magyarországon is – a tinédzserek és fiatalok körében a melanóma a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés. A kutatás részletes leírása a JAMA Dermatology című orvosi szaklapban olvasható.
 
Forrás: Betegszoba.hu