Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A COVID-19 miatti helyzetre való tekintettel ügyfeleink, így az Ön biztonsága érdekében is a következő szabályokat vezettük be:

 

 1. A vizsgálat feltételei:
  1. Kizárólag úgy áll módunkban a vizsgálatot elvégezni Önön, ha teljesen egészséges és nincs, illetve az elmúlt 8 napban nem volt felsőlégúti megbetegedése. Amennyiben vannak tünetei, akkor kérjük, az időpontját minél hamarabb mondja le. Ebben az esetben ne jöjjön el, mert a vizsgálatot nem fogjuk tudni elvégezni.
  2. Amennyiben Ön az utóbbi időben találkozott koronavírussal fertőzőtt, illetve olyan személlyel, aki a fertőzés típusos tüneteit produkálta, akkor természetesen megkérjük, hogy ne jöjjön a vizsgálatra. Erre a vizsgálat előtt is rákérdezünk.
  3. A fentiekről a helyszínen egy nyilatkozat kitöltését és aláírását kérjük..

 

 1. Kérjük, hogy pontosan vagy 5-10 perccel vizsgálati időpontja előtt érkezzen, ellenkező esetben a többi páciensre való tekintettel a szűrést egy másik időpontban tudjuk elvégezni. .

 

 1. Vizsgálat előtt infravörös érintésmentes (homlok) hőmérővel megmérjük az Ön testhőmérsékletét. Amennyiben nincs láza vagy hőemelkedése, akkor a szűrés elvégzésének nincs akadálya, ellenkező esetben azonban megkérjük, hogy menjen haza és izolálja magát.

 

 1. Kérjük, hogy a vizsgálatra kísérő nélkül, egyedül érkezzen.

 

 1. Miután asszisztensünk bekíséri Önt a rendelőbe, kérjük, hogy ott kötelezően fertőtlenítse, mossa meg kezét.

 

 1. A vizsgálat alatt maszk viselése kötelező, amennyiben nem hoz saját maszkot, mi biztosítunk az Ön számára maszkot, amely az arc fotózásnál és vizsgálatánál könnyen levehető, és a légzést sem nehezíti meg különösebben.

 

 1. Amikor végeztünk az Ön vizsgálatával, távozás előtt még módot biztosítunk szappanos kézmosásra vagy kézfertőtlenítésre.

 

Először jön hozzánk szűrővizsgálatra? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, tanácsot, amivel a vizsgálatra történő előkészülését szeretnénk segíteni:

 • Kérjük, körülbelül 10 perccel a foglalt időpont előtt érkezzen a rendelőbe. Kérjük, kalkulálja be a parkoláshoz esetlegesen szükséges időt is.
 • Szűrővizsgálat akár 30 percet is igénybe vehet!
 • Tudnia kell, hogy 5 percnél hosszabb késés esetén – a csúszás elkerülése érdekében – a többi páciensre való tekintettel a szűrést egy másik időpontban tudjuk elvégezni.
 • 2020 június 1-től a magán egészségügyi szolgáltatóknak is jogszabályi előírás alapján kötelező az adatszolgáltatás az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), amelyet a TAJ szám segítségével tudunk megtenni. Ezért kérjük, hogy TAJ kártyáját vagy annak számát hozza el a vizsgálatra. Külföldön élő állampolgárok esetében (amennyiben nem rendelkezik TAJ számmal) kérjük, hogy a külföldi úti okmányát vagy annak számát hozza magával.

 • Tudnia kell, hogy a szűrővizsgálat során nemcsak az összes látható anyajegy, hanem a teljes bőrfelszín is megvizsgálásra és lefotózásra kerül, ezért alsóneműre kell vetkőznie, a hölgyeknek a melltartót is le kell venniük.Felhívjuk figyelmét, hogy a helyszíni vizsgálatot női és férfi orvos is végezheti.
 • Javasoljuk, hogy olyan fehérneműt válasszon a vizsgálat napjára, amelyik a legkevésbé takarja bőrét. Urak minél rövidebb alsónadrágot viseljenek, hogy ne maradjon takarásban a felső comb.
 • Kérjük, gondolja át előzetesen, hogy van-e intim testrészén is  anyajegye, ha igen kérjük, hívja fel rá a vizsgáló orvos figyelmét.
 • Javasoljuk, hogy vizsgálat előtt otthon alaposan tanulmányozza át azt is, hogy esetleg a talpán vagy a lábujjai között található-e anyajegy. Ha igen, feltétlenül jelezze a vizsgáló orvosnak!
 • Kérjük, a vizsgálat előtt vegyen le minden olyan ékszert – karkötőt, nyakláncot, stb. – ami esetleg takarhatja a bőrét.

 • A hajas fejbőr helyszínen történő alapos átvizsgálása – különösen hosszú haj esetében – már önmagában kimerítené a rendelkezésre álló időt, de mert melanoma a hajas fejbőrön is kialakulhat – ezért készüljön elő  a vizsgálatra úgy, hogy    előzetesen alaposan és aprólékosan saját maga  átnézi  fejbőrét a  tükörben – akár egy  további segéd-kézitükör  használatával,  vagy kérje  meg családtagjait, hogy segítsenek Önnek  fejbőre aprólékos  végignézésében.
 • Ha talált   anyajegyet  fejbőrén, akkor a vizsgálat napjára a  frizurája  kialakításakor külön ügyeljen arra (elválasztás, konty, stb.), hogy az anyajegy   egyszerűen és gyorsan megmutatható legyen.
 • Hosszú hajú páciensek tűzzék vagy kössék fel a hajukat a vizsgálat előtt, hogy az ne takarja el a bőrfelszínt, figyeljen arra is, hogy a tarkó, a nyak és a fül környéke is szabadon maradjon.

 

 • Az alapozó és/vagy  púder  az anyajegyeket és a vizsgálandó bőrképleteket elfedik, ezáltal nem lehet pontos diagnózist felállítani. Ezért kérjük, hogy a  vizsgálatra ne tegyen fel sminket, vagy  előtte távolítsa el.  
 • Testápolóval, kézkrémmel, stb. aznap reggel már ne kenje be a bőrét, mert az zsírossá teheti a digitális dermatoszkóp (bőrhöz érintett kamera) lencséjét, így nehezíti a képrögzítést.

 

 • A vizsgálatra sose érkezzen éhesen-szomjasan, előtte egyen legalább pár falatot, igyon (néhány korty) folyadékot.

 • Kérjük a szülőket, hogy gyermeküket kísérjék el a szűrésre, mert a gyermek rizikóját meghatározó genetikai, életmóddal kapcsolatos kérdésekre esetleg ő nem tud válaszolni.
 • Ha a gyermek hajas fejbőrén anyajegyet talált, kérjük, a gyermek frizurája (választék, copfozás, stb.) elkészítésekor ezt mindenképpen hagyja szabadon láthatóan, illetve feltétlenül jelezze a vizsgálat során az orvosnak.
 • Amennyiben egy kiskorú szülői kíséret nélkül érkezne a vizsgálatra, akkor kérjük, hogy a megfelelő nyilatkozatot előre töltse ki a törvényes képviselő, és a kiskorú hozza magával a szűrővizsgálatra. A szűrést ennek hiányában nem tudjuk elvégezni.

 

 • Várandós hölgyek számára a szűrővizsgálat kifejezetten ajánlott, mivel a terhesség alatt bekövetkező hormonváltozás hatására az anyajegyek változásnak indulhatnak.
 • A szűrővizsgálat a kismamára és a magzatra teljesen ártalmatlan.